Gdańsk

Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

9442 
 powierzchnia użytków rolnych w gospodarstwach powyżej 1 ha  3222

Struktura użytków [ha]

Powierzchnia użytków rolnych m. Gdańska

  • grunty orne 7055
  • sady, ogrody 108
  • łąki 662
  • pastwiska 934
  • grunty ugorowane b.d.
  • grunty rolne zabudowane 255
  • grunty pod stawami 1
  • grunty pod rowami 278
  • grunty zadrzewione i zakrzaczone 149

Razem  9442 ha

Powierzchnia użytków rolnych w gospodarstwach rolnych o pow. powyżej 1ha

  • grunty orne 2506
  • sady, ogrody 34
  • łąki 179
  • pastwiska 286
  • grunty ugorowane b.d.
  • grunty rolne zabudowane 115
  • grunty pod stawami 0
  • grunty pod rowami 83
  • grunty zadrzewione i zakrzaczone 19

Razem  3222

Ilość gospodarstw rolnych

1757

Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

brak danych

Klasy gleby [ha]

w gospodarstwach rolnych o pow. powyżej 1 ha – Ogółem - 3203ha

  • R I 2
  • R II 43
  • R IIIa 189
  • R IIIb 370
  • R IVa 804
  • R IVb 751
  • R V 370
  • R VI 112
  • Rz VI 0

R Razem  2641

  • Ł I 0
  • Ł II 2
  • Ł III 78
  • Ł IV 73
  • Ł V 18
  • Ł VI 7

Ł Razem  178

  • Ps I 0
  • Ps II 9
  • Ps III 71
  • Ps IV 129
  • Ps V 62
  • Ps VI 27

Ps Razem  298

W Rowy  86 

OGÓŁEM  3203 ha

Wielkość gospodarstw - ilość

ilość - brak danych

średnia wielkość gospodarstwa [ha] w gminie 3.0144 ha

Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

produkcja warzyw ( ziemniaki, bób, brokuł, buraki ćwikłowe, kalafiory, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, kapusta włoska, marchew, ogórki gruntowe, pietruszka, por, sałata lodowa, seler) oraz zbóż , rzepaku, i kwiatów.
 

Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone

brak danych

Rolnictwo ekologiczne

 Ilość gospodarstw (wymień jakie) dwa gospodarstwa –uprawa pasz dla zwierząt
 Ogólna powierzchnia upraw [ha]  razem ok. 85 h

Charakterystyczne produkty regionalne

brak danych

Gdynia

Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

2103 ha - 100%

Struktura użytków [ha]
  • grunty orne – 1597 ha –75,9%
  • grunty ugorowane - RSA nie posiada danych
  • łąki trwałe – 264 ha – 12,6%
  • pastwiska trwałe – 200 ha – 9,5 %
  • sady  4 ha, - 0,2%
  • pozostałe – 38 ha – 1,8%
Ilość gospodarstw rolnych

120

Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

brak

Klasy gleby [ha]
  • I       -
  • II    0,19
  • IIIa  10,80   
  • IIIb   75
  • IVa    50
  • IVb    80
  • V       409,73 
  • VI      348,06
Wielkość gospodarstw - ilość

Brak danych

Średnia wielkość gospodarstwa [ha] w powiecie -2,7

Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

Brak danych

Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone

Brak danych

Rolnictwo ekologiczne

Nie ma

Charakterystyczne produkty regionalne

Brak Informacji.

Powiat Bytowski

Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

Brak danych z powiatu w r.2011 

Struktura użytków [ha]

Brak danych z powiatu w r.2011 

Ilość gospodarstw rolnych

Brak danych z powiatu w r.2011 

Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

Brak danych z powiatu w r.2011 

Klasy gleby [ha]

Brak danych z powiatu w r.2011 

Wielkość gospodarstw - ilość

Brak danych z powiatu w r.2011 

Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

Brak danych z powiatu w r.2011 

Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone

Brak danych z powiatu w r.2011 

Rolnictwo ekologiczne

Brak danych z powiatu w r.2011 

Charakterystyczne produkty regionalne

Powiat Chojnicki

Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]
Struktura użytków [ha]
Ilość gospodarstw rolnych
Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]
Klasy gleby [ha]
Wielkość gospodarstw - ilość
Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów
Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone
Rolnictwo ekologiczne
Charakterystyczne produkty regionalne

Powiat Człuchowski

Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]
Struktura użytków [ha]
Ilość gospodarstw rolnych
Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]
Klasy gleby [ha]
Wielkość gospodarstw - ilość
Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów
Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone
Rolnictwo ekologiczne
Charakterystyczne produkty regionalne

Powiat Gdański

Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

54979  

Struktura użytków [ha]
  • grunty orne ogólnie w powiecie – 42851 ha (77,94%)
  • grunty rolne zabudowane ogólnie w powiecie – 1634 ha (2,97%)
  • łąki trwałe ogólnie w powiecie – 4629 ha (8,42%)
  • pastwiska trwałe ogólnie w powiecie – 4395 ha (7,99%)
  • sady ogólnie w powiecie – 254 ha (0,46%)
  • grunty pod stawami ogólnie w powiecie – 30 ha (0,06%)
  • grunty pod rowami ogólnie w powiecie – 1186 ha (2,16%) 
Ilość gospodarstw rolnych

4112 

Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

Brak informacji z powiatu. 

Klasy gleby [ha]
  • I - 114 
  • II - 6151 
  • III - 2651 
  • IIIa - 8904 
  • IIIb - 8671 
  • IV - 4063 
  • IVa - 10149 
  • IVb - 6565 
  • V  - 6416 
  • VI - 2134 
  • W - 1098  
  • Wsr  - 14
  • Ls - 7602
  • Lz - 8,79 
Wielkość gospodarstw - ilość
  • 1-2 ha 840
  • 2-5 ha 792
  • 5-10 ha 651
  • 10-20 ha 405
  • 20-50 ha 186
  • 50-100 ha 270
  • 100 – 300 ha 67
  • > 300 ha 26

Średnia wielkość gospodarstwa w powiecie -bd 

Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

Brak informacji z powiatu. 

Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone

Brak informacji z powiatu. 

Rolnictwo ekologiczne

Czy na terenie powiatu istnieją gospodarstwa posiadające atest gospodarstwa ekologicznego
Ilość gospodarstw - 11 gospodarstw,


Marek Ugniewski

  • 83-000 Rotmanka, ul. Borówkowa 8, tel + 48 58 683 09 53
  • Kierunek produkcji: roślinna
  • Wielkość gospodarstwa: 46,08 ha
  • Certyfikat: Agro Bio Test Sp. z o.o.
  • Produkcja roślinna: ziarno, owies, słoma
  • Produkty oferowane do sprzedaży: ziarno, owies, słoma

Maria Komornicka

  • 80-180 Gdańsk, Jankowo Gdańskie, tel. kom./mobile + 48 607 404 444
  • e-mail: akomornicki@neostrada.pl
  • Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca
  • Wielkość gospodarstwa: 12,0 ha
  • Certyfikat: Bioekspert Sp. z o.o.
  • Produkcja roślinna: zboże
  • Produkcja zwierzęca: owce
  • Produkty oferowane do sprzedaży: siano, zboże, orkisz, jagnięta
     

Piotr Szubarczyk

  • 83-011 Wiślinka, Bogatka 3, tel./phone + 48 58 691 40 87
  • e-mail: szubarczyk@nsm.pl
  • Kierunek produkcji: zwierzęca
  • Wielkość gospodarstwa: 15,1 ha
  • Certyfikat: Agro Bio Test Sp. z o.o.
  • Produkcja zwierzęca: krowy mleczne, jałówki hodowlane
  • Produkty oferowane do sprzedaży: mleko, jałówki
     

Mirosław Barczak

  • 83-020 Cedry Wielkie, ul. Pionierów Żuław 56
  • tel./phone + 48 58 683 61 18, tel. kom./mobile + 48 500 565 817
  • e-mail: cedry.eko@wp.pl
  • Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca
  • Wielkość gospodarstwa: 5,42 ha
  • Certyfikat: Agro Bio Test Sp. z o.o.
  • Produkcja roślinna: warzywa, ziemnaki
  • Produkcja zwierzęca: kaczki
  • Produkty oferowane do sprzedaży: warzywa świeże i przetwory, ziemniaki,
  • jaja, kaczki
     

Edward Bieszke

  • 83-047 Przywidz, Czarna Huta, ul. Biała 11, tel./phone + 48 58 682 55 04
  • Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca
  • Wielkość gospodarstwa: 8 ha
  • Certyfikat: Bioekspert Sp. z o.o.
  • Produkcja roślinna: żyto, owies
  • Produkcja zwierzęca: krowy
  • Produkty oferowane do sprzedaży: jajka
     

Kamil Budzikowski

  • 83-047 Przywidz, Trzepowo, ul. Świętopełka 2, tel./phone + 48 58 682 53 60
  • Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca
  • Wielkość gospodarstwa: 9,8 ha
  • Certyfikat: Bioekspert Sp. z o.o.
  • Produkcja roślinna: sadownicza
  • Produkcja zwierzęca: owce-wrzosówki
  • Produkty oferowane do sprzedaży: owce, jagnięcina, aronia, porzeczka czarna, jabłka
     

Roman Kosater

  • 83-047 Przywidz, Częstocin 12
  • tel./phone + 48 58 692 89 26, tel. kom./mobile + 48 502 969 474
  • Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca
  • Wielkość gospodarstwa: 34, 95 ha
  • Certyfikat: Bioekspert Sp. z o.o.
  • Produkcja roślinna: ziemniaki, mieszanki zbożowo-strączkowe
  • Produkcja zwierzęca: bydło opasowe, kury zielononóżki
  • Produkty oferowane do sprzedaży: mieszanki zbożowo-strączkowe, bydło
  • opasowe, ziemniaki, kury zielononóżki-jajka
     

Bartłomiej Olszewski

  • 83-047 Przywidz, Czarna Huta, ul. Mleczna 5, tel./phone + 48 58 682 52 71
  • Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca
  • Wielkość gospodarstwa: 17,06 ha
  • Certyfikat: Bioekspert Sp. z o.o.
  • Produkcja roślinna: zboża, warzywa, ziemniaki
  • Produkcja zwierzęca: bydło, trzoda
  • Produkty oferowane do sprzedaży: kapusta, marchew, burak ćwikłowy,
  • ziemniaki, żywiec wołowy, trzoda chlewna, nabiał – mleko, jaja, seler
     

Halina Sulikowska

  • 83-000 Pruszcz Gdański, Juszkowo, ul. Działkowa 8, tel./phone + 48 58 683 06 32
  • Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca
  • Wielkość gospodarstwa: 25 ha
  • Certyfikat: Agro Bio Test Sp. z o.o.
  • Produkcja roślinna: owies, pszenica, jęczmień
  • Produkcja zwierzęca: konie wielkopolskie do rekreacji
  • Produkty oferowane do sprzedaży: pszenica, jęczmień, owies, siano
     


Andrzej Ślusarczyk

  • 83-042 Ełganowo, ul. Polna 2
  • tel./phone + 48 58 692 88 50, tel. kom./mobile + 48 603 849 760
  • Kierunek produkcji: roślinna
  • Wielkość gospodarstwa: 3,1 ha
  • Certyfikat: Agro Bio Test Sp. z o.o.
  • Produkcja roślinna: rzodkiewka, koperek, szczypiorek, szczaw,
  • szpinak, buraki, marchew, pietruszka, seler,
  • pory, fasola, bób, sałata, kabaczek, cukinia,
  • ogórki, pomidory, papryka, ziemniaki, zboża
  • Produkty oferowane do sprzedaży: rzodkiewka, koperek, szczypiorek, szczaw,
  • szpinak, buraki, marchew, pietruszka, seler,
  • pory, fasola, bób, sałata, kabaczek, cukinia,
  • ogórki, pomidory, papryka, ziemniaki
     

Jacek Nazim

  • 83-047 Roztoka, ul. Rybacka 1, tel./phone + 48 58 691 50 15
  • Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca
  • Wielkość gospodarstwa: 39,5 ha (pod uprawy 24 ha)
  • Certyfikat: Agro Bio Test Sp. z o.o.
  • Produkcja roślinna: owies z wsiewkami luceryny, czerwonej koniczyny i mieszanek trans-polowych
  • Produkcja zwierzęca: genetyczny chów owiec rasy pomorskiej
  • Produkty oferowane do sprzedaży: jagnięcina, owies, siano, słoma 

Ogólna powierzchnia upraw [ha] 177,38 ha
Plantacje roślin energetycznych brak danych

Charakterystyczne produkty regionalne

Produkty regionalne: miód żuławski, piwo (Browar Amber) 

Powiat Kartuski

Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

60584

Struktura użytków [ha]

Gmina
Grunty orne
- w tym grunty ugorowane
Łąki
Pastwiska
Sady
i ogrody
Razem użytki rolne
Kartuzy
5291
147
1160
1433
37
7921
Żukowo
9039
960
935
946
59
10979
Przodkowo
4420
246
513
1577
17
6527
Somonino
4122
848
615
996
38
5771
Chmielno
3492
20
393
597
223
4705
Stężyca
7004
759
291
1220
28
8543
Sierakowice
8297
180
1252
933
13
10495
Sulęczyno
4712
187
334
589
8
5643
Razem
w powiecie
46377
76,55%
3347
5,52%
5493
9,07%
8291
13,68%
423
0,70%
60584
100%

Ilość gospodarstw rolnych

8683

Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

brak danych

Klasy gleby [ha]
  • I – 0
  • II – 4,22
  • III – 286,16
  • IIIa – 146,40
  • IIIb – 590,18
  • IV – 3 267,49
  • IVa – 2 882,32
  • IVb – 8 312,93
  • V – 34 607,78
  • VI – 21 895,31
  • VIz – 141,54
Wielkość gospodarstw - ilość

Stuktura gospodarstw w ha
Kartuzy
Żukowo
Przodkowo
Somonino
Chmielno
Stężyca
Sierakowice
Sulęczyno
Razem
w powiecie
1-1,99
444
215
283
295
220
324
280
52
2113
2-4,99
366
220
319
342
168
232
315
51
2013
5-9,99
246
372
329
239
158
208
495
110
2157
10-14,99
293
153
142
52
110
109
189
112
1160
15-19,99
72
70
51
57
83
74
167
110
684
20-49,99
46
64
15
15
13
165
35
86
439
50-99,99
3
32
 
4
 
2
22
31
94
100-299,99
 
5
1
3
 
 
9
 
18
pow. 300
 
 
 
 
 
 
5
 
5
Razem
1470
1131
1140
1007
752
1114
1517
552
8683

Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

Gmina Żukowo

  • produkcja mleka  2,1 [tyś. 1]; 4,60 %
  • produkcja żywca wołowego; 0,5 [tyś. t]; 1,09 %
  • produkcja żywca wieprzowego 3,6[tyś. t]; 7,86 %
  • produkcja zbóż 18,0[tyś. t];  39,35 %
  • produkcja ziemniaków 16,0[tyś. t];  34,97 %
  • produkcja buraków cukrowych; - [tyś. t] ; - %
  • produkcja warzyw   5,1 [tyś. t]; 11,15 %
  • produkcja owoców  0,45 [tyś. t]; 0,98 %

Gmina Stężyca

  • produkcja mleka  3,4 [tyś. 1]          
  • produkcja żywca wołowego  0,28 [tyś. t]         
  • produkcja żywca wieprzowego 1,1[tyś. t]        
  • produkcja zbóż 9,2 [tyś. t]       
  • produkcja ziemniaków; 9,0[tyś. t]         

Gmina Somonino

  • produkcja mleka  2,5 [tyś. 1]          
  • produkcja żywca wołowego 0,3 [tyś. t]         
  • produkcja żywca wieprzowego 0,3[tyś. t]        
  • produkcja zbóż 5,8 [tyś. t] 
  • produkcja ziemniaków 5,1[tyś. t]
  • produkcja warzyw; 0,03 [tyś.t]

Gmina Sierakowice

  • produkcja mleka  10,25 [tyś. 1]          
  • produkcja żywca wołowego  2,50 [tyś. t]         
  • produkcja żywca wieprzowego 6,75 [tyś. t]        
  • produkcja zbóż 13,98 [tyś. t]       
  • produkcja ziemniaków; 39,00[tyś. t]        
  • produkcja owoców; 1,50 [tyś. t]

Gmina Chmielno

  • produkcja mleka  3,68 [tyś. 1]          
  • produkcja żywca wołowego  0,25 [tyś. t]         
  • produkcja żywca wieprzowego 0,60[tyś. t]        
  • produkcja zbóż 5,732 [tyś. t]       
  • produkcja ziemniaków; 4,75[tyś. t]        
  • produkcja warzyw; 0,115[tyś. t]        
  • produkcja owoców; 1,136 [tyś. t]        

Inne Gminy – bd

Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone

Brak danych

Rolnictwo ekologiczne

Czy na terenie powiatu istnieją gospodarstwa posiadające atest gospodarstwa ekologicznego
Dane za rok 2008, za rok 2011 – brak danych

Gmina
Liczba zgłoszeń ze wg na adres zamieszkania zgłaszającego
Powierzchnia całkowita działek (ha)
Całkowita powierzchnia działek użytkowanych rolniczo (ha)
Kartuzy
8
44,43
34,13
Przodkowo
2
18,13
15,41
Sierakowice
6
83,55
53,18
Somonino
3
299,14
269,87
Stężyca
3
75,61
27,43
Sulęczyno
1
52,86
23,92
Żukowo
20
454,53
383,79

 Razem 807,73 ha

Charakterystyczne produkty regionalne

Powiat Kościerski

Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]
Struktura użytków [ha]
Ilość gospodarstw rolnych
Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]
Klasy gleby [ha]
Wielkość gospodarstw - ilość
Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów
Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone
Rolnictwo ekologiczne
Charakterystyczne produkty regionalne

Powiat Kwidzynski

Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

51 710 

Struktura użytków [ha]
  • grunty orne 39589
  • grunty ugorowane - brak
  • łąki 6534
  • pastwiska 5131
  • sady, ogrody 456 
Ilość gospodarstw rolnych

Brak danych z powiatu. 

W r.2010 -2057

Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

Brak danych z powiatu. 

Klasy gleby [ha]
  • I - 206,5
  • II - 3191,2232
  • III - 3361,9776
  • IIIa - 4718,6284
  • IIIb - 7880,7513
  • IV - 5748,9063
  • IVa - 14550,7120
  • IVb - 4913,4495
  • V - 6468,8061
  • VI - 3298,7898 
Wielkość gospodarstw - ilość
  • 1-2 ha - 485
  • 2-5 ha - 450
  • 5-10 ha - 400
  • 10-15 ha - 211
  • 15-25 ha - 260
  • 25-50 ha - 36
  • 50-100 ha - 145
  • 100 – 200 ha - 38
  • > 200 ha - 32

średnia wielkość gospodarstwa [ha] w powiecie - brak danych z powiatu 

Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

  • produkcja mleka [tys. l] 19800,0 [%] 98,093 
  • produkcja żywca wołowego [tys. t] 1,48 [%] 0,007
  • produkcja żywca wieprzowego [tys. t] 7,92 [%] 0,04
  • produkcja zbóż [tys. t] 210,75 [%] 1,044
  • produkcja ziemniaków [tys. t] 24,86 [%] 0,123
  • produkcja buraków cukrowych [tys. t] 86,47 [%] 0,428
  • produkcja warzyw [tys. t] 52,40 [%] 0,26 
  • produkcja owoców [tys. t] 0,99 [%] 0,005 
Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone
  • NPK [kg/ha] 164
  • CaO [kg/ha] 72 
Rolnictwo ekologiczne

Na terenie powiatu kwidzyńskiego istnieje jedno gospodarstwo posiadające atest gospodarstwa ekologicznego. Powierzchnia tego gospodarstwa wynosi 1,5 ha.
Plantacje roślin energetycznych

  • Rodzaj plantacji: Plantacja wierzby energetycznej 
    • lokalizacja plantacji: gmina Kwidzyn – rolnicy indywidualni
    • powierzchnia upraw: 60,1ha
  • Rodzaj plantacji: Plantacja topoli energetycznej 
    • lokalizacja plantacji: gmina Kwidzyn – rolnicy indywidualni
    • powierzchnia upraw: 2,0ha
  • Rodzaj plantacji: Plantacja wierzby energetycznej 
    • lokalizacja plantacji: gmina Kwidzyn – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
    • powierzchnia upraw: 5,0ha
  • Rodzaj plantacji: Plantacja wierzby energetycznej 
    • lokalizacja plantacji: gmina Kwidzyn – Kwidzyński Park Przemysłowo-Technologiczny (plantacja doświadczalna z żywokołów na międzywalu)
    • powierzchnia upraw: 2,0ha
  • Rodzaj plantacji: Plantacja wierzby energetycznej 
    • lokalizacja plantacji: gmina Sadlinki – rolnicy indywidualni
    • powierzchnia upraw: 36,2ha
    • plantacja topoli energetycznej: 39,02 ha
  • Rodzaj plantacji: Plantacja wierzby energetycznej 
    • lokalizacja plantacji: gmina Sadlinki – EkoEnergia SP. z o.o.
    • powierzchnia upraw: 3,0ha
  • Rodzaj plantacji: Plantacja wierzby energetycznej 
    • lokalizacja plantacji: gmina Gardeja – rolnicy indywidualni
    • powierzchnia upraw: 37,0ha
    • plantacja topoli energetycznej: 98,48 ha
  • Rodzaj plantacji: Plantacja wierzby energetycznej 
    • lokalizacja plantacji: gmina Ryjewo – rolnicy indywidualni
    • powierzchnia upraw: 44,2ha
  • Rodzaj plantacji: Plantacja topoli energetycznej 
    • lokalizacja plantacji: gmina Prabuty – rolnicy indywidualni
    • powierzchnia upraw: 13,54ha
  • Rodzaj plantacji: Plantacja wierzby energetycznej 
    • lokalizacja plantacji: gmina Kwidzyn – rolnicy indywidualni
    • powierzchnia upraw: 2,2ha
Charakterystyczne produkty regionalne

Produkty regionalne – Nebrowianka – nalewka na bazie śliwki (pochodzenie: gmina Sadlinki, miejscowość Nebrowo), Powiślańska śliwka w occie (pochodzenie: gmina Kwidzyn, miejscowość Rakowiec)
Wyroby stanowiące dziedzictwo kulinarne - brak informacji.
 

Powiat Lęborski

Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

32985

Struktura użytków [ha]
  • grunty orne 20906
  • grunty ugorowane
  • łąki 7435
  • pastwiska 3471
  • sady, ogrody 47
Ilość gospodarstw rolnych
  • Gmina Łeba – bd
  • Gmina Cewice - 653
  • Gmina Nowa Wieś Lęborska – 965
  • Gmina Wicko – 683
  • Gmina Lębork – bd
Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

brak danych z powiatu

Klasy gleby [ha]
  • I - brak
  • II - 19,99
  • IIIa - 1439,2082
  • IIIb - 4276,3675 
  • IVa - 4979,9982
  • IVb - 3922,4428
  • V - 7258,1393
  • VI - 3073,7148
Wielkość gospodarstw - ilość

Gmina Lębork i Gmina Łeba: bd
Gmina Cewice:

  • 1-2 ha - 255
  • 2-5 ha - 127
  • 5-10 ha - 108
  • 10-15 ha -  78
  • 15-100 ha - 85
  • 100-200 ha - 2
  • >200 ha - 1 

Gmina Nowa Wieś Lęborska:

  • do 5 ha - 522
  • 5,01 – 10 - 164
  • 10,01- 50 - 225
  • 50,01- 100 - 26
  • 100,01- 200 - 11
  • > 200  - 17

Gmina Wicko:

  • 1-2 ha - 209
  • 2-5 ha - 229
  • 5-10 ha - 86
  • 10-15 ha -  47
  • 15-25 ha - 44
  • 25-50 ha - 34
  • 50-100 ha - 21
  • 100-200 ha - 10
  • >200 ha - 3 

średnia wielkość gospodarstwa [ha] w powiecie 

  • Gmina Cewice 8,43 ha
  • Gmina Nowa Wieś Lęborska 12,0513 ha
  • Gmina Wicko 10,59 ha
Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

brak danych

Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone

brak danych

Rolnictwo ekologiczne

Ilość gospodarstw: 1; Budasz Mirosław, Lipowa 6, Maszewo Lęborskie, 84-312 Cewice
Ogólna powierzchnia upraw [ha] brak danych
Certyfikat ekologiczny za zboże i siano, warzywa: kapusta, pomidory, ogórki, buraki, papryka.
 

Charakterystyczne produkty regionalne

Brak danych

Powiat Malborski

Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

40 031

Struktura użytków [ha]
  • grunty orne 35 530 ha, 88,76%
  • grunty ugorowane – 0%
  • łąki 1 765 ha, 4,41%
  • pastwiska 2 605 ha, 6,51%
  • sady, ogrody 131 ha, 0,33%
Ilość gospodarstw rolnych

1 135

Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

Poza prywatnymi gospodarstwami rolnymi na terenie powiatu funkcjonują:

  • RSP „Wolność” w Gnojewie, prowadząca produkcję roślinną i usługi zbioru buraka cukrowego
  • RSP „Zwycięstwo” w Lichnowach, prowadząca produkcję roślinną i zwierzęcą.

Wielkości upraw nie podano ze względu na ochronę danych osobowych.

Klasy gleby [ha]

  • grunty orne:  
    • I 1 018 
    • II 11 304  
    • IIIa 14 151  
    • IIIb 6 292
    • IVa 2 081 
    • IVb 531  
    • V 140 
    • VIz 144
  • użytki zielone: 
    • I 45 
    • II 1 676
    • III 1 401 
    • IV 648  
    • V 413 
    • VI 187 

     

  • Wielkość gospodarstw - ilość
    • 1-2 ha  120
    • 2-5 ha  169
    • 5-10 ha  182
    • 10-15 ha 146
    • 15-20 ha 154
    • 20-50 ha 261
    • 50-100 ha 67
    • 100 – 200 ha 17
    • > 200 ha 19

    średnia wielkość gospodarstwa [ha] w gminie

    • gmina Lichnowy: 70,01 ha
    • gmina Malbork: 28,88 ha
    • gmina Miłoradz: 54,16 ha
    • gmina Nowy Staw: 43,30 ha
    • gmina Stare Pole: 48,77 ha

    razem w powiecie: 43,54 ha

    Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

    produkcja mleka; 22 050; [tys. l]; 79,68   [%]
    produkcja żywca wołowego; 1 185; [tys. t]; 4,28   [%]
    produkcja żywca wieprzowego; 4 029; [tys. t]; 14,56;  [%]
    produkcja zbóż; 140,339; [tys. t]; 0,51;  [%]
    produkcja ziemniaków; 57,300; [tys. t]; 0,21; [%]
    produkcja buraków cukrowych 206,800; [tys. t]; 0,75; [%]
    produkcja warzyw; 5,675; [tys. t]; 0,02; [%]
    produkcja owoców; 0,450; [tys. t]; 0,001; [%]

    Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone
    • NPK średnio w powiecie: 310 kg/ha (N: 110 kg/ha, P: 90 kg/ha, K: 110 kg/ha),
    • CaO średnio w powiecie: 330 kg/ha.
    Rolnictwo ekologiczne

    Czy na terenie powiatu istnieją gospodarstwa posiadające atest gospodarstwa ekologicznego - tak
    Ilość gospodarstw (wymień jakie) – 1, uprawa warzyw w Janówce, gm. Stare Pole
    Ogólna powierzchnia upraw [ha] – 2,3 ha

    Charakterystyczne produkty regionalne

    Produkty regionalne-brak
    Wyroby stanowiące dziedzictwo kulinarne-brak

    Powiat Nowodworski

    Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

    40 399

    Struktura użytków [ha]

    grunty orne: 31 941 / 79,06%
    grunty ugorowane: brak
    łąki: 4 467 / 11,06%
    pastwiska: 2 858  /  7,07%
    sady, ogrody: 63 0,16%
    inne: 1 070  /  2,65%

    Ilość gospodarstw rolnych

    2 189

    Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

    Gospodarstwo prawne:

    • 3 791 - gm. Stegna
    • 13 - gm. Sztutowo
    Klasy gleby [ha]

    I – 796          

    II - 1 309 

    IIIa - 12 720     

    IIIb - 6 898

    IVa - 4 708   

    IVb - 2 122

    V - 1 524   

    VI - 322

    Wielkość gospodarstw - ilość
    • 1-2 ha  564
    • 2-5 ha  463
    • 5-10 ha  335
    • 10-15 ha 242
    • 15-25 ha 313
    • 25-50 ha 156
    • 50-100 ha 74
    • 100 – 200 ha 24
    • > 200 ha 18

    średnia wielkość gospodarstwa [ha] w gminie:

    • Gmina Nowy Dwór Gd.:   22,00
    • Gmina Krynica Morska:   4,04
    • Gmina Ostaszewo:   13,00
    • Gmina Stegna:   16,00
    • Gmina Sztutowo:   21,20
    Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

    brak danych

    Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone
    • NPK [kg/ha]   ~ 200
    • CaO [kg/ha]   ~ 500
    Rolnictwo ekologiczne

    brak

    Charakterystyczne produkty regionalne

    Produkty regionalne:  potrawy z ryb
    Wyroby stanowiące dziedzictwo kulinarne - potrawy z ryb

    Pieczenia domowego chleba, przygotowywania serów czy śledzi na sposób mennonicki można nauczyć się podczas warsztatów organizowanych przez Pracownię Kuchni  Regionalnej działającą przy Muzeum Żuławskim w Nowym Dworze Gdańskim.

     

    Powiat Pucki

    Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

    30936 

    Struktura użytków [ha]
    • grunty orne - 19 751
    • grunty ugorowane brak danych
    • łąki - 8 024
    • pastwiska - 1 916
    • sady, ogrody - 132
    • inne – 1 115 
    Ilość gospodarstw rolnych

    3 533 

    Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

    brak danych 

    Klasy gleby [ha]

    Grunty orne

    • I - 9
    • II- 494
    • IIIa – 3 000
    • IIIb - 4 070
    • IVa - 4 350
    • IVb – 3 950
    • V – 2 915
    • VI – 1 016 
    Wielkość gospodarstw - ilość
    • 1-2 ha 1 290
    • 2-5 ha 1 200
    • 5-10 ha 451
    • 10-15 ha 170
    • 15-20 ha 186
    • 20-50 ha 169
    • 50-100 ha 53
    • 100-300 11
    • > 300 ha 3

    średnia wielkość gospodarstwa [ha] w gminie
    8,4 – średnia z powiatu 

    Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

    produkcja mleka                                           [tys. l]                                                        15[%]

    produkcja żywca wołowego                          [tys. t]                                                             5 [%]
    produkcja żywca wieprzowego                     [tys. t]                                                             30[%]
    produkcja zbóż                                             [tys. t]                                                             39[%]
    produkcja ziemniaków                                  [tys. t]                                                           8 [%]
    produkcja buraków cukrowych                      [tys. t]                                                             [%]
    produkcja warzyw                                        [tys. t]                                                            2[%]
    produkcja owoców                                       [tys. t]                                                             1[%]

     

    Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone
    • NPK [kg/ha] – brak danych
    • CaO [kg/ha] – brak danych 
    Rolnictwo ekologiczne

    Czy na terenie powiatu istnieją gospodarstwa posiadające atest gospodarstwa ekologicznego
    Ilość gospodarstw - 7
    Ogólna powierzchnia upraw [ha] 53,08 ha
    Plantacje roślin energetycznych
    Rodzaj plantacji: Wierzba energetyczna; lokalizacja plantacji: gmina Puck; powierzchnia upraw 100 ha.
     

    Charakterystyczne produkty regionalne

    Brak danych 

    Powiat Starogardzki

    Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

    63 676  

    Struktura użytków [ha]
    • grunty orne 50383 ha 79,12%
    • łąki 7519 ha 11,8 %
    • pastwiska 3381 ha 5,3 %
    • sady 433 ha 0,68 %
    • inne 1960 ha 3,1
    Ilość gospodarstw rolnych
    • Gmina Bobowo: 463
    • Gmina Lubichowo: 658
    • Gmina Skarszewy: b/d
    • Gmina Skórcz: b.d. (dane za rok 2010 – 36)
    • Gmina Starogard Gdański: b.d. (dane za rok 2010 – 97)
    • Gmina Czarna Woda: b/d
    • Gmina Kaliska: 381
    • Gmina Osiek: 541
    • Gmina Wiejska Starogard Gdański:1213
    • Gmina Smętowo Graniczne: 397
    • Gmina Zblewo: b/d
    • Gmina Wiejska Skórcz: 558
    • Gmina Osieczna: b. d. 
    Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

    Gmina Wiejska Skórcz:

    • RSP- 453 ha,
    • przedsiębiorstwa- 623 ha,
    • nadleśnictwa 25 ha,
    • parafie- 168 ha.
    Klasy gleby [ha]

    bez gmin Bobowo, Czarna Woda, Osiek, Osieczna, Skarszewy, Zblewo
    Gmina Lubichowo:

    • I -
    • II -
    • IIIa 29
    • IIIb 176
    • IVa 971
    • IVb 1056
    • V 1199
    • VI 779

    Gmina Skarszewy:

    • I -
    • II 6
    • IIIa 171
    • IIIb 480
    • IVa 1687
    • IVb 3354
    • V 2379
    • VI 1336

    Gmina Skórcz:

    • I
    • II 0,5
    • IIIa 90,5
    • IIIb 39,0
    • IVa 33,4
    • IVb 0,9
    • V 11,3
    • VI 0,4
       

    Gmina Miejska Starogard Gdański:

    • I 0
    • II 0
    • IIIa 44
    • IIIb 118
    • IVa 325
    • IVb 242
    • V 336
    • VI 190
       

    Gmina Kaliska:

    • I
    • II
    • IIIa
    • IIIb
    • IV 171 ha
    • Iva 4
    • IVb 117
    • V 757
    • VI 1269

    Gmina Osiek:

    • I -
    • II -
    • IIIa -
    • IIIb 26
    • IVa 27
    • IVb 367
    • V 779
    • VI 1340
       

    Gmina Smętowo Graniczne:

    • I -
    • II 49,28
    • IIIa 672,64
    • IIIb 1783,80
    • IVa 1851, 72
    • IVb 582,65
    • V 465,29
    • VI 71,23

    Gmina Wiejska Skórcz:

    • I 0
    • II 3
    • IIIa 833
    • IIIb 2008
    • IVa 1793
    • IVb 592
    • V 724
    • VI 293 
    Wielkość gospodarstw - ilość

    Gmina Lubichowo:

    • 1-2 ha 213
    • 2-5 ha 192
    • 5-10 ha 127
    • 10-15 ha 76
    • 15-25 ha 89
    • 25-50 ha
    • 50-100 ha
    • 100 – 200 ha
    • > 200 ha
       

    Gmina Skórcz:

    • 1-2 ha 22
    • 2-5 ha 8
    • 5-10 ha 3
    • 10-15 ha 1
    • 15-25 ha 1
    • 25-50 ha 0
    • 50-100 ha 1
    • 100 – 200 ha 0
    • > 200 ha 0
       

    Gmina Kaliska:

    • 1-2 ha 151
    • 2-5 ha 111
    • 5-10 ha 69
    • 10-15 ha 36
    • 15-25 ha
    • 25-50 ha od 15 do 200 ha- 17
    • 50-100 ha
    • 100 – 200 ha
    • > 200 ha
       

    Gmina Osiek:

    • 1-2 ha 195
    • 2-5 ha 211
    • 5-10 ha 88
    • 10-15 ha 31
    • 15-25 ha 12
    • 25-50 ha 4
    • 50-100 ha 0
    • 100 – 200 ha 0
    • > 200 ha 0
       

    Gmina Wiejska Starogard Gdański:

    • 1-2 ha 373
    • 2-5 ha 323
    • 5-10 ha 162
    • 10-15 ha 181
    • 15-25 ha 111
    • 25-50 ha 50
    • 50-100 ha 8
    • 100 – 200 ha 2
    • > 200 ha 3
       

    Gmina Smętowo Graniczne:

    • 1-2 ha 98
    • 2-5 ha 77
    • 5-10 ha 79
    • 10-15 ha 58
    • 15-25 ha 44
    • 25-50 ha 24
    • 50-100 ha 8
    • 100-200 ha 5
    • >200 ha 4
       

    Gmina Bobowo:

    • 0-1 31
    • 1-2 ha 123
    • 2-5 ha 99
    • 5-7ha 38
    • 7 -15 ha 94
    • 15-20 ha 29
    • 20-200 ha 49
       

    Gmina Wiejska Skórcz:

    • 1-2 ha 141
    • 2-5 ha 108
    • 5-10 ha 103
    • 10-15 ha 74
    • 15-25 ha 50
    • 25-50 ha 71
    • 50-100 ha 8
    • 100 – 200 ha 3
    • > 200 ha 0
       

    Miasto Starogard:

    • 1-2 ha 32
    • 2-5 ha 28
    • 5-10 ha 8
    • 10-15 ha 5
    • 15-25 ha 20
    • 25-50 ha 2
    • 50-100 ha 0
    • 100 – 200 ha 2
    • > 200 ha 0
       

    średnia wielkość gospodarstwa [ha] w gminie

    • Gmina Bobowo: 8,78
    • Gmina Lubichowo: 7,5 ha
    • Gmina Skarszewy: b/d
    • Gmina Skórcz: b.d. ( za rok 2010 - 5 ha)
    • Gmina Miejska Starogard Gdański: 12,50 ha
    • Gmina Czarna Woda: b/d
    • Gmina Kaliska: 5,70 ha
    • Gmina Osiek: 4,14 ha
    • Gmina Osieczna: b. d.
    • Gmina Wiejska Starogard Gdański: b/d
    • Gmina Zblewo: b/d
    • Gmina Smętowo Graniczne b/d
    • Gmina Wiejska Skórcz: 13,40 (13 ha) 
    Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

    Gmina Miejska Starogard Gdański:

    • produkcja mleka 72 [tys. l] [%]
    • produkcja żywca wołowego 0,07 [tys. t] [%]
    • produkcja żywca wieprzowego 0,42 [tys. t] [%]
    • produkcja zbóż 1,20 [tys. t] [%]
    • produkcja ziemniaków 0,20 [tys. t] [%]
    • produkcja buraków cukrowych - [tys. t] [%]
    • produkcja warzyw 0,01 [tys. t] [%]
    • produkcja owoców 0,15 [tys. t] [%]
       

    Gmina Wiejska Skórcz:

    • produkcja mleka [tys. l] 2273 [%] 1,94
    • produkcja żywca wołowego [tys. t] 340 [%]0,29
    • produkcja żywca wieprzowego [tys. t] 3870 [%]3,31
    • produkcja zbóż [tys. t] 9471 [%]80,98
    • produkcja ziemniaków [tys. t] 2502 [%]2,14
    • produkcja buraków cukrowych [tys. t] 12400 [%]10,60
    • produkcja warzyw [tys. t] 600 [%]0,51
    • produkcja owoców [tys. t] 272 [%]0,23

    Pozostałe gminy-brak danych 

    Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone

    Miasto Starogard:

    • NPK [kg/ha] 200
    • CaO [kg/ha] 50 
    Rolnictwo ekologiczne

    Czy na terenie powiatu istnieją gospodarstwa posiadające atest gospodarstwa ekologicznego

    • Ilość gospodarstw (wymień jakie) 1- LABOFARM
    • Ogólna powierzchnia upraw [ha]- 4,00
       

    Plantacje roślin energetycznych-brak danyc 

    Charakterystyczne produkty regionalne

    Sołectwo Zelgoszcz (gmina Lubichowo):

    • produkty regionalne: kiełbasa polska ze słoika
    • wyroby stanowiące dziedzictwo kulinarne: ser smażony

    Sołectwo Kopytkowo (gmina Smętowo Graniczne):

    • produkty regionalne: jaja faszerowane, bigos po kociewsku, smalec z skwarkami + ogórek kiszony
    • wyroby regionalne stanowiące dziedzictwo: rękodzieła, obrusy haftowane z motywem kociewskim.
    • Dziedzictwo kulinarne jak i rękodzieła zawarte są w różnych pieśniach gwary kociewskiej, np. Pieśń pt: „Smakuj, pracuj“. Produkty regionalne i wyroby dziedzictwa kulinarnego podtrzymuje działające koło gospodyń wiejskich w Kopytkowie.

    Sołectwo Zimne Zdroje (gmina Osieczna):

    • produkty regionalne: pasztet z grzybów, kluski kociewskie, dynia po królewsku,
    • wyroby stanowiące dziedzictwo kulinarne: ser smażony, jagody we własnym soku, kurczak wędzony

    Sołectwo Osówek (gmina Osieczna):

    • wyroby stanowiące dziedzictwo kulinarne: kura w potrawce, pieróg z gomułką, szandor, chleb ze smalcem, chleb bieda, sok z kwiatu czarnego bzu, drożdżówka kiszona,

    Sołectwo Osieczna (gmina Osieczna):

    • produkty regionalne: dynia po kociewsku, borówki w zalewie octowej
    • wyroby stanowiące dziedzictwo kulinarne: jagodnica po kociewsku, kurczak wędzony

    Sołectwo Czarne (gmina Kaliska):

    • Produkty regionalne: chleb wypiekany w piecu chlebowym
    • Wyroby stanowiące dziedzictwo kulinarne: szandar 

    Powiat Sztumski

    Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

    54082 

    Struktura użytków [ha]
    • grunty orne-43115 ha, 80,0 %
    • łąki trwałe- 4805 ha, 8,9 %
    • pastwiska-4134 ha, 7,6 %
    • sady, ogrody-267 ha, 0,5 %
    • inne -1761ha, 3,0
    Ilość gospodarstw rolnych
    • Gmina Sztum- 388
    • Gmina Dzierzgoń- 275
    • Gmina Mikołajki Pomorskie- 293
    • Gmina Stary Dzierzgoń- 261
    • Gmina Stary Targ- 433  
    Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

    Brak informacji 

    Klasy gleby [ha]

    Gmina

    Klasy gleby

    I

    II

    IIIa

    IIIb

    IVa

    IVb

    V

    VI

    Mikołajki Pomorskie

    0,00

    0,00

    648,56

    1 472,36

    1 755,3

    692,31

    436,41

    329,31ha

    Gmina Sztum

    4,60

    68,44

    1894,11

    2342,00

    2448,30

    827,64

    930,00

    434,90

    Gmina Dzierzgoń

    3,68

    394,27

    1478,12

    3348,70

    2213,90

    1686,00

    230,00

    216,41

    Gmina Stary Dzierzgoń

    0,00

    0,00

    205,10

    2690,50

    4390,50

    1102,30

    712,10

    176,90

    Gmina Stary Targ

    3,41

    98,20ha

    2352,9

    3168,08

    2930,72

    526,08

    205,70

    176,37ha

    Razem

    11,69

    560,91

    6578,46

    13021,64

    15736,72

    4834,33

    2514,21

    1333,61

     

    Wielkość gospodarstw - ilość

    Wielkość gospodarstw

    Ilość gospodarstw w gminie

    Gmina Sztum

    Gmina Dzierzgoń

    Gmina Mikołajki Pomorskie

    Gmina Stary Dzierzgoń

    Gmina Stary Targ

    1-2 ha

    90

    59

    42

    70

    49

    2-5 ha

    49

    73

    46

    79

    124

    5-10 ha

    57

    66

    45

    90

    46

    10-15 ha

    164

    56

    63

    63

    91

    90

    79

     

    15-25 ha

    152

    25-50 ha

    50-100ha

    19

    18

    32

    29

    100-200ha

    9

    186

    17

    16

     

    >200ha

    Średnia wielkość gospodarstwa [ha] w gminie

    20-50

    30

    25,76

    10-15ha

    20-35

     

    Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

    Brak danych  

    Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone
    • NPK [kg/ha]251,00
    • CaO [kg/ha]218,00 
    Rolnictwo ekologiczne

    Ilość gospodarstw (wymień jakie)-8
    Ogólna powierzchnia upraw [ha]-245,4

    Plantacje roślin energetycznych-brak danych 

    Charakterystyczne produkty regionalne

    Produkty regionalne

    • Wyroby piekarnicze, cukiernicze,
    • Pierogi z kaszą gryczaną

    Wyroby stanowiące dziedzictwo kulinarne

    • Miody pitne
    • Kiełbasa z gorczycą z Piekła 

    Powiat Słupski

    Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

    117 612  

    Struktura użytków [ha]
    • grunty orne - 87 646 (74,29%)
    • łąki - 18 746 (15,91%)
    • pastwiska - 8 256 (7,01%)
    • sady, ogrody - 273 (0,23 %)
    • inne grunty (pod rowami, stawami i grunty rolne zabudowane) - 2 870 (2,44 %)

     

    Ilość gospodarstw rolnych

    Razem 6162

    • Gmina Damnica - 413
    • Gmina Dębnica Kaszubska – 588
    • Gmina Główczyce – 855
    • Gmina Kępice – 389 
    • Gmina Kobylnica – 831
    • Gmina Potęgowo – 615
    • Gmina Słupsk - 997
    • Gmina Smołdzino – 542
    • Gmina Ustka – 919
    • Miasto Ustka – 13 
    Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

    Gmina Damnica

    • Spółki z o.o. (ilość 5) – 5 000,57 ha
    • Parafie (ilość 2) – 29,32 ha
    • Jednostki Skarbu Państwa – 702 ha

    Gmina Ustka

    • Agrodan Sp. z o.o. – 593,76 ha
    • De Wenning Sp. z o.o. – 272, 28 ha
    • Bałtyk Farm Sp. z o.o. – 539,36 ha
    • Gospodarstwo Rolne Boleszewo – 57,83 ha

    Gmina Dębnica Kaszubska – bd

    Gmina Główczyce – bd
    Gmina Kępice – bd
    Gmina Kobylnica – bd
    Gmina Potęgowo – bd
    Gmina Słupsk – bd
    Gmina Smołdzino – bd 

    Klasy gleby [ha]
    • I - 0
    • II – 31,2
    • IIIa – 9193,7
    • IIIb – 6592,8
    • IVa – 22101,9
    • IVb – 6217,9
    • V – 19144,8
    • VI – 5482,8


    Brak danych dla gmin: Dębnica Kaszubska, Kępice, Potęgowo, Słupsk 

    Wielkość gospodarstw - ilość
    • 1-2 ha 1562
    • 2-5 ha 1411
    • 5-10 ha 813
    • 10-15 ha 457
    • >15 ha * 891

    * większość gmin nie podała rozbicia wielkości gospodarstw powyżej 15ha – dane zsumowane
    średnia wielkość gospodarstwa [ha] w powiecie – 17 

    Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

    gmina Kępice:

    • produkcja mleka    140 [tys. l]         
    • produkcja żywca wołowego   15 [tys. t]      
    • produkcja żywca wieprzowego 120 [tys. t]     
    • produkcja zbóż   7000 [tys. t]     
    • produkcja ziemniaków  12000 [tys. t]     
    • produkcja buraków cukrowych bd [tys. t]     
    • produkcja warzyw   30 [tys. t]     
    • produkcja owoców   40 [tys. t]      

    gmina Ustka:

    • produkcja mleka    20 [%]
    • produkcja żywca wołowego   bd [%]
    • produkcja żywca wieprzowego 25 [%]
    • produkcja zbóż   40 [%]
    • produkcja ziemniaków  10 [%]
    • produkcja buraków cukrowych bd [%]
    • produkcja warzyw   2,5 [%]
    • produkcja owoców   2,5 [%]

    pozostałe gminy-bd

     

    Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone
    • NPK [kg/ha] 90
    • CaO [kg/ha] 30 
    Rolnictwo ekologiczne

    Gmina Dębnica Kaszubska:

    • Ilość gospodarstw – 1
    • Ogólna powierzchnia upraw - 337 ha
    • Plantacje roślin ekologicznych - bd
    • Rodzaj plantacji: produkcja zbóż - 337 ha

    Gminy Główczyce,

    • Dane w ARiMR Słupsk ul. Jana Pawła II

    Gmina Kępice:

    • Ilość gospodarstw – 3
    • Ogólna powierzchnia upraw - bd
    • Plantacje roślin ekologicznych:
    • Rodzaj plantacji: wierzba energetyczna lokalizacja plantacji teren gminy Kępice w miejscowościach: Przytocko, Płocko, Pustowo, Osowo, Barcino, Obłęże - o łącznej pow. 37 ha

    Kobylnica – nie występują

    Gmina Potęgowo:

    • Ilość gospodarstw – 2
    • Ogólna powierzchnia upraw - bd
    • Plantacje roślin ekologicznych - bd
    • Rodzaj plantacji: produkcja zbóż - bd

    Gmina Słupsk – nie występują

    Gmina Smołdzino – nie występują
    Gmina Ustka:

    • Ilość gospodarstw – 4
    • Ogólna powierzchnia upraw – 500 ha
    • Rodzaj plantacji: produkcja roślin energetycznych - wierzba energetyczna- Objazda

    Miasto Ustka – brak 

    Charakterystyczne produkty regionalne

    Produkty regionalne – Onisówka – nalewka na miodzie produkowana we wsi Krzemienica gm. Słupsk
    Wyroby stanowiące dziedzictwo kulinarne – bd 

    Powiat Tczewski

    Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

    51 078 

    Struktura użytków [ha]
    • grunty orne 41 618
    • grunty ugorowane brak danych
    • łąki 3 382
    • pastwiska 3163
    • sady, ogrody 1 114 
    Ilość gospodarstw rolnych
    • Gmina Tczew 1 116
    • Miasto Tczew 6
    • Miasto i Gmina Pelplin 638
    • Gmina Subkowy 422
    • Gmina Morzeszczyn 279
    • Miasto i Gmina Gniew 1 039
    • Razem w powiecie 3500 
    Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

    Miasto i Gmina Gniew:

    • Eko Gniew Sp. z o.o. w likwidacji – 21,33 ha
    • Inwest-Kom Sp. z o.o. w gniewie – 0,7 ha
    • Plantacja prywatna – 1,5 ha

    Miasto i Gmina Pelplin – 1 105,99 ha

    Gmina Subkowy – 69,3703 ha (Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Radostowie)
    Gmina Tczew – 2 291 ha  

    Klasy gleby [ha]
    • I - 166,5476
    • II - 1 879,1933
    • IIIa - 12 728,5795
    • IIIb - 10 786,9336
    • IVa - 9 893,5204
    • IVb - 3 704,8561
    • V - 3 081,6965
    • VI - 1 798,4951 
    Wielkość gospodarstw - ilość
    • 1-2 ha 958
    • 2-5 ha 691
    • 5-10 ha 666
    • 10-15 ha 430
    • 15-25 ha 373
    • 25-50 ha 257
    • 50-100 ha 94
    • 100 – 200 ha 19
    • > 200 ha 12 

    średnia wielkość gospodarstwa [ha] w powiecie 12,5

    Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

    udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

    • produkcja mleka [tys. l] 18 950 [%]
    • produkcja żywca wołowego [tys. t] 5 [%]
    • produkcja żywca wieprzowego [tys. t] 9,5 [%]
    • produkcja zbóż [tys. t] 129,43 [%]
    • produkcja ziemniaków [tys. t] 17,6 [%]
    • produkcja buraków cukrowych [tys. t] 91,4 [%]
    • produkcja warzyw [tys. t] 1,3 [%]
    • produkcja owoców [tys. t] 14,5 [%] 
    Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone

    Brak danych 

    Rolnictwo ekologiczne

    Czy na terenie powiatu istnieją gospodarstwa posiadające atest gospodarstwa ekologicznego? Tak
    Ilość gospodarstw (wymień jakie) 3 rolników: w Gogolewie, gm. Gniew, w Szprudowie, gm. Gniew, w Boroszewie, gm. Tczew
    Ogólna powierzchnia upraw [ha] 67
    Plantacje roślin energetycznych
    Rodzaj plantacji; wierzba energetyczna, lokalizacja plantacji: gmina Gniew, powierzchnia upraw: 40 ha
     

    Charakterystyczne produkty regionalne

    Produkty regionalne:

    • fafernuski kociewskie,
    • grochowianki kociewskie (chruściki, faworki)

    Wyroby stanowiące dziedzictwo kulinarne-brak informacji. brak danych 

    Powiat Wejherowski

    Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

    Brak danych z powiatu z r.2011.

    Struktura użytków [ha]

    Brak danych z powiatu z r.2011.

    Ilość gospodarstw rolnych

    Brak danych z powiatu z r.2011.

    Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

    Brak danych z powiatu z r.2011.

    Klasy gleby [ha]

    Brak danych z powiatu z r.2011.

    Wielkość gospodarstw - ilość

    Brak danych z powiatu z r.2011.

    Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

    Brak danych z powiatu z r.2011.

    Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone

    Brak danych z powiatu z r.2011.

    Rolnictwo ekologiczne

    Brak danych z powiatu z r.2011.

    Charakterystyczne produkty regionalne

    Sopot

    Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

    66

    Struktura użytków [ha]
    • grunty orne    58 ha; 87,9%
    • grunty ugorowane -
    • łąki   -
    • pastwiska   5 ha; 7,6%
    • sady, ogrody  -
    • grunty rolne zabudowane   2 ha; 3%
    • grunty pod rowami  1 ha; 1,5%
    Ilość gospodarstw rolnych

    1

    Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]
    Klasy gleby [ha]
    • I  -
    • II  -
    • IIIa  -
    • IIIb  -
    • IVa - 4 ha
    • IVb - 16 ha
    • V - 31 ha
    • VI - 7 ha
    Wielkość gospodarstw - ilość
    • 1-2 ha - 1
    • 2-5 ha  …………
    • 5-10 ha  …………
    • 10-15 ha …………
    • 15-25 ha …………
    • 25-50 ha …………
    • 50-100 ha …………
    • 100 – 200 ha …………
    • > 200 ha …………

    średnia wielkość gospodarstwa [ha] w powiecie  1-2

    Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

    Ogrodnictwo

    Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone

    Brak danych

    Rolnictwo ekologiczne

    Nie ma

    Charakterystyczne produkty regionalne

    Nie ma

    Słupsk

    Powierzchnia ogółem użytków rolnych [ha]

    1 594

    Struktura użytków [ha]

    brak danych

    Ilość gospodarstw rolnych

    102

    Inne formy uprawy poza prywatnymi gospodarstwami, wielkość [ha]

    brak

    Klasy gleby [ha]

    brak danych

    Wielkość gospodarstw - ilość
    • 1-2 ha    50  
    • 2-5 ha    33  
    • 5-10 ha   7  
    • 10-15 ha   5 
    • 15-25 ha   4 
    • 25-50 ha   3 
    • 50-100 ha   2 
    • 100 – 200 ha   --- 
    • > 200 ha   --- 

    średnia wielkość gospodarstwa [ha] w gminie – ok. 6 ha

    Główne kierunki produkcji- udział produkcji w przeliczeniu na jednostkę zbiorów

    brak danych

    Zużycie nawozów w gminach lub średnio w powiecie, jeżeli dane dla gmin są zbliżone

    Brak danych

    Rolnictwo ekologiczne

     Brak danych

    Na terenie oczyszczalni ścieków zlokalizowanej w Słupsku przy ul. Sportowej 73 prowadzona jest uprawa wierzby ekologicznej. Uprawa ta nie posiada atestu gospodarstwa ekologicznego
     

    Charakterystyczne produkty regionalne

    „Słupski koszyk regionalny”powstał z inicjatywy Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, jako konkurs na najlepsze przysmaki regionalne, którego celem było powrócenie do kulinarnych tradycji naszego regionu. Realizując projekt pn. „Słupski koszyk regionalny” Urząd Miejski w Słupsku wspólnie z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku pragnie zjednoczyć wszystkich wytwórców, restauratorów i gastronomów słupskich, aby wzbogacić produkty już znajdujące się w Koszyku. Jest to zbiór najlepszych przysmaków  wytworzonych tylko z naturalnych surowców pochodzących z terenów Pomorza Środkowego. 
    Wybrane i umieszczone w nim kolejne wyroby promowane są przez Biuro Promocji i Integracji Europejskiej słupskiego magistratu m.in. na targach turystycznych ITB w Berlinie.
    Poszerzenie oferty Koszyka pozwoli na zintegrowanie działań we wspólnej sprawie, jaką jest rozwój turystyki w naszym regionie.
    Konkurs na najlepsze produkty Słupskiego Koszyka Regionalnego odbywa się corocznie w grudniu w Urzędzie Miasta Słupsk.
    W zbiorze regionalnych frykasów znajdują się m.in.: serek „Słupski chłopczyk”, makarony, ziarna orkiszowe, ciasteczka antystresowe firmy Orvita, słupskie rogaliki, ciasteczka piwoszki, klawisze słupskie, miód z pasieki Wędrowna Brać z Krzemienicy, grzyby marynowane, przetwory z owoców oraz przetwory rybne takie jak pasta z łososia z wędzarni „Złota Podkowa”, cukierki Pomorzanki, soki z Winnicy Anna de Croy.
     

    Centrum Informacji i Edukacji
    Ekologicznej w Gdańsku

    80-837 Gdańsk, ul. Straganiarska 43-46

    tel./fax (58) 301 80 99

    strona www: www.ciee-gda.pl

    e-mail: ciee@pomorskieparki.pl

    x

    Wybierz rok

    2011

    2010

    2009

    2008

    2007

    2006

    2005

    2004

    2003

    2002